Tuesday, July 28, 2009

Berjalanlah di atas muka bumi ini...Kepenatan perjalanan masih lagi terasa. Perjalanan dari Pulau Pinang ke Universiti Kebangsaan Malaysia selepas mengikuti program Lambaian Tautan Kasih Kenari 2 di Universiti Sains Malaysia anjuran Persatuan Kebajikan Mahasiswa Kedah. Mungkin perubahan suasana menjadi mata ini masih belum stabil.

Entah apa yang hendak dicoretkan dalam post ini. Kepala ini terasa amat berat sekali. Ingin sekali memejamkan mata untuk sekian waktu tapi terasa bagai ada tugasan yang perlu dilakukan oleh diri ini.

Jalan-jalan menikmati keindahan alam ciptaan Allah s.w.t ini. Memikirkan kehebatan dan kebesaran Yang Maha Berkuasa melalui ciptaan-Nya yang tersergam indah di bumi Malaysia ini. Bersyukur ke hadrat Ilahi atas segala nikmat kurniaan-Nya. Walau di mana pun kita berada maka hendaklah selalu mengucapkan syukur kepada Allah s.w.t. Kerana Dialah pemilik dunia ini.

Allah s.w.t ada berfirman dalam surah al-Mukminun ayat 115 yang bermaksud:

"Maka Adakah patut kamu menyangka Bahawa Kami hanya menciptakan kamu (dari tiada kepada ada) sahaja Dengan tiada sebarang hikmat pada ciptaan itu? dan kamu (menyangka pula) tidak akan dikembalikan kepada kami?"

Sesungguhnya ciptaan Allah s.w.t bukanlah sia-sia. Allah s.w.t menciptakan manusia untuk mengabdikan diri kepada-Nya. Allah menciptakan alam untuk manusia mengambil faedah daripadanya dan bersyukur di atas nikmat kurniaan-Nya. Setiap ciptaan Allah s.w.t mempunyai hikmat-hikmatnya yang tersendiri yang patut dikaji dan diterokai oleh manusia.
Masih terdapat banyak lagi ciptaan Allah yang tidak diterokai hikmat ciptaan-Nya oleh manusia. Justeru itu, berjalan-jalanlah di atas muka bumi ini supaya dapat mengambil pengajaran dan supaya kita dapat melihat bukti kebesaran Allah s.w.t.

Allah s.w.t berfirman dalam surah ar-Rum ayat 42 yang bermaksud:
”Katakanlah: "Mengembaralah kamu di muka bumi kemudian lihatlah bagaimana kesudahan orang-orang yang telah lalu (yang telah dibinasakan); kebanyakan mereka adalah orang-orang musyrik”.

Allah s.w.t menyeru kepada kita supaya mengembara di atas muka bumi ini untuk melihat sendiri bukti-bukti kekuasaan-Nya supaya kita mengambil pengajaran dari sejarah-sejarah silam yang telah ditinggalkan orang-orang terdahulu. Bangunan-bangunan bersejarah, kesan-kesan perang, khazanah-kazanah alam dan sebagainya sepastinya menyimpan sejuta rahsia sejarah yang mampu memberikan pengajaran dan peringatan kepada kita agar kita menghargai kehidupan ini.
Justeru itu, kita mestilah mensyukuri nikmat kurniaan Allah ini supaya kita tergolong dalam golongan hamba-Nya yang bersyukur kerana nikmat kurniaan-Nya terlalu banyak dan tidak akan mampu dihitung oleh manusia sepertimana firman Allah s.w.t di dalam surah Ibrahim ayat 34 yang bermaksud:

”Dan ia telah memberi kepada kamu sebahagian dari tiap-tiap apa jua yang kamu hajati. dan jika kamu menghitung nikmat Allah nescaya lemahlah kamu menentukan bilangannya. Sesungguhnya manusia (yang ingkar) sangat suka menempatkan sesuatu pada bukan tempatnya lagi sangat tidak menghargai nikmat Tuhannya.”

Manakala dalam surah Ibrahim juga dalam ayat 7 yang mana Allah s.w.t telah berfirman yang bermaksud:
”dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: "Demi sesungguhnya! jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar Sesungguhnya azabKu amatlah keras".
Marilah kita sama-sama memanjatkan kesyukuran di atas nikmat Allah s.w.t yang dikurniakan kepada kita kerana janji Allah itu pasti dan Allah tidak pernah memungkiri janjinya sebagaimana firman-Nya dalam surah ar-Rum ayat 6 yang bermaksud:

”demikian dijanjikan Allah. Allah tidak pernah mengubah janjiNya, akan tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui (hakikat yang sebenarnya).”.No comments:

Post a Comment